9. 1. 2009

Sidlo - Ked lasku spali mraz

Šidlo


Počiatky kapely siahajú do prvej polovice 80. rokov, kedy nadšení mladí chlapci, ovplyvnení najmä atmosférou na rôznych trampských akciách, produkovali country a trampskú hudbu, hlavne prevzaté veci od Greenhorns a Rangers. Skupinu nazvali Ohio. Neskôr už začala kapela vážnejšie cvičiť v pozmenenej zostave a s novým názvom Šidlo (názov vznikol nie podľa obuvníckeho nástroja, ako si mnohí mysleli, ale z istého druhu vážky). Postupom času sa v kapele vystriedalo niekoľko hudobníkov. Samozrejme každý sa snažil prispieť do kapely tým svojim dielom, čo sa odzrkadlilo aj na širokom zábere štýlov (folk, tramp, country, countrybeat). Počas svojej éry sa Šidlo venovalo hlavne komerčnej produkcii, ale zároveň začalo experimentovať s vlastnou tvorbou a zúčastňovalo sa na rôznych festivaloch ( Zaprášené cesty, Stupavský širák, Pod modrou oblohou, Strunobranie...). Z pôvodnej zostavy sme zotrvali dvaja členovia: Jaroslav Centár kontrabas a Róbert Vácval gitara.
V roku 2004 sme sa rozhodli venovať už iba svojej srdcovej záležitosti tradičnému bluegrassu. Kapelu postupne posilnili ďalší členovia: Martin Burza husle,
Bernard Guleja banjo a Dušan Zapalač mandolína. V tejto podobe kapela funguje dodnes. V roku 2005 sme postúpili na finálové kolo Porty v Ústi nad Labem a v tom istom roku sme prevzali ocenenie od Hornonitrianskeho osvetového strediska v Prievidzi za prínos v kultúre v roku 2005.
Z akcií môžem spomenúť napr. Bluegrass večer Horná Poruba, Country fest Jaslovské Bohunice, Country stodola Véska u Olomouce, U starého rebela Horní Sloupnice, Muzikantský camp Kosodrevina v Nízkych Tatrách, Wintergrass v Hornej Porube, bluegrass festivaly v Bratislave a Novej Dubnici a samozrejme pre nás veľmi významná akcia Bluegrass festival La Roche Sur Foron vo Francúzsku.
Repertoár kapely tvoria z časti prevzaté americké tradicionály, gospely, ale aj hudobne a hlavne textovo vlastné veci.

Keď lásku spáli mráz
bitrate 256 kbps

01 Pane môj
02 Head over hills
03 Prospektor
04 Let me tellyou
05 Po cestách
06 Rock saltand nails
07 Trieda
08 Worried man blues
09 Rána
10 Take this hammer
11 Neviem ako dlho budem sám
12 Keď lásku spáli mráz
13 I am weary, let me rest
14 Uháňa vlak
15 Little birdie
16 Kone
17 Nesoluj mi tam

link

pass : eduso

Žiadne komentáre: